سپهر، رقم جدید پرمحصول لوبیا سبز مناسب مناطق سرد، معتدل و معتدل سرد

نوع مقاله : آزاد سازی رقم

نویسندگان

1 دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

3 محقق، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

4 استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

10.22092/rafhc.2023.354607.1283

چکیده

رقم سپهر (لاین KS940144) از ژرم پلاسم لوبیا معمولی (Phaseolus vulgaris L.) انتخاب شد و در آزمایش ­های به­ نژادی که طی سال­ های 1393 تا 1397 انجام شد به ­عنوان یکی از لاین­ های برتر از لحاظ عملکرد غلاف سبز بود. در سال 1393، تعداد 302 لاین لوبیای معمولی از نظر وجود یا عدم وجود نخ در غلاف، تعداد غلاف در بوته، شکل و طول غلاف، در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر بررسی شدند و لاین KS940144 به­ همراه 24 لاین مطلوب و بازارپسند دیگر برای آزمایش­ های مقدماتی مقایسه عملکرد انتخاب شدند. در تابستان سال 1394، تعداد 25 لاین به­ همراه ارقام تجاری سانری، والنتینو و کانتاندر مورد مقایسه قرار گرفتند. در بهار سال 1395، هشت لاین انتخابی از سال قبل به ­همراه ارقام تجاری سانری، والنتینو و کانتاندر کشت شدند. با توجه به نتایج، هر هشت لاین جهت آزمایش سازگاری انتخاب شدند. برای بررسی سازگاری و پایداری عملکرد لاین­ های منتخب، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سه منطقه کرج، ساری و زرقان طی دو سال (1396 و 1397) انجام شد. مقایسه میانگین عملکرد غلاف سبز در مناطق طی دو سال نشان داد که لاین KS940144 رتبه اول را از نظر عملکرد غلاف سبز (17720 کیلوگرم در هکتار) داشت. درصد اختلاف عملکرد این لاین نسبت به ارقام تجاری والنتینو و سانری به­ ترتیب بیش از 31 و 36 درصد بود. در سال 1398، نتایج ارزیابی عملکرد لاین KS940144 در مقایسه با رقم تجاری سانری در شرایط زارعین استان­ های البرز، مازندران و فارس نشان داد که میانگین عملکرد غلاف سبز لاین KS940144 (16355 کیلوگرم در هکتار) نسبت به رقم سانری (14632 کیلوگرم در هکتار)، 77/11 درصد بیشتر بود. در سال 1399، واکنش لاین KS940144 نسبت به بیماری ویروسی BCMV بررسی گردید و این لاین به­ عنوان مقاوم تشخیص داده شد. با توجه به عملکرد بالا، بازارپسندی عالی غلاف و مقاومت به بیماری ویروس موزائیک معمولی لوبیا، این لاین با نام سپهر نامگذاری و برای مناطق سرد، معتدل و معتدل سرد توصیه می­ شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Sepehr, a New High-Yielding Green Bean Cultivar, Suitable for Cold, Temperate and Temperate-Cold Areas

نویسندگان [English]

  • A. A. Ghanbari 1
  • R. Sarparast 2
  • A. Tavassoli 3
  • R. Ahmadvand 1
  • M. J. Zamani 4
1 Associate Professor, Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran.
2 Assistant Professor, Field and Horticultural Crops Sciences Research Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Mazandaran, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Sari, Iran.
3 Researcher, Field and Horticultural Crops Sciences Research Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Fars, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shiraz, Iran.
4 Assistant Professor,Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran.
چکیده [English]

Sepehr cultivar (line KS940144) was selected from common bean germplasm (Phaseolus vulgaris L.) and in breeding experiments conducted from 2014 to 2018 was one of the top lines in the green pod yield. In 2014, 302 lines of common beans were studied the presence or absence of string in the pod, the number of pods per plant, and the shape and length of the pod in the research field of Seed and Plant Improvement Institute (SPII) and line KS940144 along with 24 other desirable and marketable lines were selected for preliminary yield comparison trial. In the summer of 2015, 25 lines were compared with the commercial cultivars Sunray, Valentino and Contander. In the spring of 2016, eight selected lines from the previous year were planted along with the commercial cultivars Sunray, Valentino and Contander. According to the results, all eight lines were selected for adaptability testing. To evaluate the adaptability and yield stability of the selected lines, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in three regions of Karaj, Sari and Zarghan during two years (2017 and 2018). Comparison of the average yield of green pods in the regions over two years showed that the line KS940144 had first rank for the green pod yield (17720 kgha-1). The yield difference of this line compared to Valentino and Sunray cultivars was more than 31% and 36%, respectively. In 2019, the results of yield evaluation of line KS940144 in comparison with Sunray cultivar in the conditions of farmers of Alborz, Mazandaran and Fars provinces showed that the average yield of line KS940144 (16355 kgha-1) was 11.77% higher than Sunray cultivar (14632 kgha-1). In 2020, the reaction of line KS940144 to BCMV virus disease was studied and this line was identified as a resistant line. Due to the high yield, excellent pod marketing and disease resistance to common bean mosaic virus, this line was released as Sepehr and is recommended for cultivation in cold, temperate and temperate-cold regions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bean
  • Cultivar
  • Green pod yield
  • Production Stability
  • Sepehr
  1. باقری، ع. ا.، محمودی، ع. ا. و قزلی، ف. د. 1380. زراعت و اصلاح لوبیا (ترجمه). مشهد: انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 556 صفحه.
  2.  

     

    • پیوست، غ. 1385. سبزیکاری. رشت: انتشارات دانش پذیر. 487 صفحه.

     

     

    • قنبری، ع. ا. و بیضائی، ا. 1383. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی بررسی و مقایسه عملکرد لاین‏های لوبیا سفید، قرمز و چیتی. خمین: مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی.

     

     

    • مبلی، م. و پیراسته، ب. 1377. تولید سبزی (ترجمه). اصفهان: انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان. 877 صفحه.

     

     

    1. Arya, P. S., Rana A. and Rana, A. 1999. Study of direct and indirect influence of some yield traits on green pod yield in French bean (Phaseolus vulgaris L.). Adv. Horti Forest. 6: 99-106.

     

     

    1. Awan, F. K., Khurshid, M. Y., Afzal, O., Ahmed, M. and Chaudhry, A. N. 2014. Agro-morphological evaluation of some exotic common bean (Phaseolus vulgaris L.) genotypes under rainfed conditions of Islamabad, Pakistan. Pak. J. Bot. 46: 259-264.

     

     

    1. Dahiya, A., Sharma, S. K., Singh, K. P., Kumar, A., Dahiya, A. and Kumar, A. 2000. Variability studies in French bean (Phaseolus vulgaris L.). Ann. Agric. Bio. Res. 5: 203-205.

     

     

    1. FAOSTAT, 2019. FAOSTAT. Available on: [http://www.fao.org/faostat].

     

     

    1. Krause, W., Rodrigues, R., Gonçalves, L. S. A., Bezerra Neto, F. V. and Leal, N. R. 2009. Genetic divergence in snap bean based on agronomic traits and resistance to bacterial wilt. Crop Breed. Appl. Biotechnol. 9 (3): 246-252.

     

     

    1. Mundel, H. H., Kiehn, F. A., Saindon, G. and Huang, H. C. 2001. AC Argonaut navy bean. Can. J. Plant Sci. 81: 733-734.

     

     

    1. Myers, J. R. and Baggett, J. R. 1999. Improvement of Snap Beans. In: Singh, S.P. (ed.). Common bean improvement in the twenty-first century. Dordrecht: Kluwer. p. 289-329.

     

     

    1. Shellie-Dessert, K. and Bliss, F. 1991. Genetic improvement of food quality factors. Common beans. In: van Schoonhoven, A. and Voysest, O. (eds.). Research for crop improvement. CAB International, CIAT, Redwood Press, Melksham, Wiltshire, UK. p. 649-677.