اثرات پایه میروبالان و میان‏پایه سنت‏جولین A روی برخی خصوصیات رشدی پنج رقم تجاری زردآلو

نوع مقاله : ترویجی

نویسنده

استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

به منظور غلبه بر تعدادی از محدودیت‏ های محیطی و همچنین کاهش قدرت رشدی ترکیب‏ های پیوندی برای افزایش تراکم کاشت، آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک‏ های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی سهند از سال 1383 تا 1395 اجرا گردید. در این تحقیق خصوصیات مهم رویشی و زایشی به عنوان صفات سازگاری پیوندی ارقام اردوباد 90، آیباتان، قرمز شاهرود، عسگرآباد و شصتمی‏ یک با پایه ‏های بذری زردآلو (شاهد)، میروبالان بذری و میروبالان بذری با میان‏پایه سنت جولین A مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین ترکیب‏ های پیوندی در همه صفات مورد مطالعه اختلاف معنی‏ دار در سطح احتمال 5 درصد وجود داشت. میان‏پایه سنت جولین A پیوند شده روی پایه میروبالان ارتفاع ارقام عسگرآباد و اردوباد 90 را به ترتیب حدود 25 و 20 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. تاریخ تمام‏ گل ترکیب‏ های پیوندی به رغم تاثیرپذیری از نوع پایه، الگوی معینی نداشت ولی تاریخ رسیدن میوه آنها از الگوی رسیدن میوه تیمار شاهد تبعیت نمود. ارزیابی رشد قطری پایه‏ ها وجود همبستگی مثبت و معنی‏ دار بین این صفت و صفت ارتفاع ترکیب‏ های پیوندی را آشکار ساخت (0/53 = r2). نتایج همچنین نشان دادند که پایه میروبالان و میان‏پایه سنت جولین A غیر از رقم شصتمی یک با دیگر ارقام آزمایشی سازگاری مطلوبی دارند. نشانه ‏های ناسازگاری موضعی از سال‏های اولیه در ترکیب رقم شصتمی ‏یک با پایه میروبالان و میان‏پایه سنت جولین A ظاهر و منجر به حذف کامل این ترکیب گردید. این نتیجه ضرورت احتیاط در توصیه گسترده پایه ‏های متعلق به گونه های آلو و گوجه را برای ارقام زردآلو نمایان ساخت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The influences of myrobalan rootstock and Saint Julian A interstock on some growing characteristics of five commercial cultivars of apricot

نویسنده [English]

  • H. Rahnemoun
Horticulture Crops Research Department, East Azerbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Tabriz, lran.
چکیده [English]

In order to overcome to some unfavorable environmental limitations, as well as achieving the low vigor apricot trees for extending intensive cultivations, a statistical study was conducted based on a randomized completely blocks design (RCBD) at the Sahand Horticultural Research Station since 2004 up to 2016. Experimental treatments were Consist of combination of scions from “Ordubad 90, “Aybatan, “Asgharabad, “Germez-e-shahroud and “Shastomi-yek cultivars with seedling of myrobalan, seedling of apricot (as control) rootstocks and also, Saint Julian A interstock (grafted on seedling myrobalan). In this research, the main vegetative and generative characteristics were measured for assessment of scion/rootstock compatibility. The results showed significant differences among the performance of combinations for all studied traits (p≤0.05). The height of “Ordubad90 and “Asgharabad cvs. on St. Julian A were 20 and 25 percent lesser than control, respectively. Full-blooming date of treatments was irregularly influenced by the type of rootstock but ripening date of their fruits followed aperfect pattern of corresponding control treatment. Comparison of diametric growth of rootstock and the height of combinations revealed a positive and significant correlation between these traits (r2 = 0.53). Based on results of this study, experimental apricot cvs. except Shastomi-yek were compatible with myrobalan rootstock and St. Julian A interstock. Deleterious local incompatibility symptoms on the combination of this cultivar and both mentioned rootstock and interstock were appeared from the first years of research that caused to their complete mortality. This result also revealed the necessity of precaution in recommendation of the widespread use of plum and prune species as apricot rootstock due to their incompatibilities in some cases.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Incompatibility
  • intensive cultivation
  • scion/rootstock combination
  • tree vigor
1- دژم‏پور، ج. و رهنمون، ح. 1388. خصوصیات میوه واریته‏های زردآلوی موجود در ایران. نشر مرکز آموزش کشاورزی. کرج. 53 صفحه.
 
 
2- رهنمون، ح.، دژم‏پور، ج.، حاجی‏لو، ج. و فتحی، ح. 1394. ویژگی‏های باردهی شش ژنوتیپ امیدبخش زردآلو. مجله به‏زراعی نهال و بذر. 31 (2): 159– 145.
 
 
3. Bartolini, S., Leccese, A., Iacona, C., Andreini, L. and Viti, R. 2014. Influence of rootstock on fruit entity, quality and antioxidant properties of fresh apricots (cv. ‘Pisana’). New Zeal. J. Crop Hort. Sci. 42(4): 265-274.
 
 
4. Bielicki, P., Czynczyk, A. and Chlebowska, D. 2000. Effect of a rootstock and tree location on yield and fruit quality of ‘‘King Jonagold’’ apples. J. Fruit Ornam. Plant Res. 8: 65–71.
 
 
5. Cambra, R. 1979. Compatibility of apricot varieties with Myrobalan and Mariana plums in Spanish. Annale EEAD, 14: 371-375.
 
 
6. Cinelli, F. and Loreti, F. 2004. Evaluation of some plum rootstocks in relation to lime-induced chlorosis by hydroponic culture. Acta Hort. 658: 421–428.
 
 
7. Cirulli, M., Amenduni, M. and Colella, C. 1999. Verticillium wilts in apricot trees and signs of resistant rootstocks. Italus-Hortus. 6(3): 105-106.
 
 
8. Dekena, D., Janes, H., Poukh, A. V. and Alsina, I. 2013. Influence of rootstock on plum flowering intensity in different growing regions. Proceeding of the Latvian academy of sciences. 67(2): 207-210.
 
 
9. Dimitrova, M., Geibel, M. and Fischer, C. 2000. A new selected rootstock for apricot varieties in Bulgaria, “Greengage CD-4”. Acta Hort. 538(2): 765-767.
 
 
10. Domingo, R., Perez-Pastor, A. and Ruiz-Sánchez, M. C. 2002. Physiological responses of apricot plants grafted on two different rootstocks to flooding conditions. Plant Physiol. 159: 725–732.
 
 
11. Drogoudi, P. D., Vemmos, S., Pantelidis, G., Petri, E., Tzoutzoukou, C. and Karayiannis, I. 2008. Physical characters and antioxidant, sugar, and mineral nutrient contents in fruit from 29 apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars and hybrids. J. Agric. Food Chem. 56 (22): 10754–10760.
 
 
12. Egea, J., Ruiz, D. and Martınez-Gomez, P. 2004. Influence of rootstock on the productive ehavior of ‘Orange Red’ apricot under Mediterranean conditions. Fruits. 59: 367–373.
 
 
13. Ercisli, S., Esitken, A., Orhan, E. and Ozdemir, O. 2006. Rootstocks used for temperate fruit trees in Turkey, an overview. Sodininkyste ir Darzininkyste. 25(3): 27-33.
 
 
14. Giorgi, M., Capocasa, F., Scalzo, J., Murri, G., Battino, M. and Mezzetti, B. 2005. The rootstock effects on plant adaptability, production, fruit quality, and nutrition in the peach cv. ‘Suncrest’. Sci. Hort. 107: 36–42.
 
 
15. Giorgio, V. and Gallotta, A. 2000. Performance of three apricot cultivars on five rootstocks. Informatore Agrario. 56(29): 61-63.
 
 
16. Guerriero, R., Massai, R., Canterella, F. and Remorini, D. 2006. Agronomic ehavior of ‘Pisana’ cultivar on several rootstocks in dry, sandy hills. Acta Hort. 717: 163–167.
 
 
17. Guerriero, R. and Watkins, R. 1984. Apricot descriptors. Published by I.B.P.G.R.; Europ. Commis., Rome, Italy.
 
 
18. Gurcharan, S., Grewal, S. S., Dhatt, A. S., Ajmer, S., Singh, G. and Singh, A. 1993. Effect of rootstocks on the performance of plum cv. Kala Amritsari. Punjab Hort. Jour. 30(1–4): 96–102.
 
 
19. Hernandez, F., Pinochet, J., Moreno, M. A., Martinez, J. J. and Legua, P. 2010. Performance of Prunus rootstocks for apricot in Mediterranean conditions. Sci. Hort. 124: 354–359.
 
 
20. Jimenez, S., Pinochet, J., Gogorcena, Y., Betran, J. and Moreno, M. A. 2007. Influence of different vigor cherry rootstocks on leaves and shoots mineral composition. Sci. Hort. 112: 73–79.
 
 
21. Leccese, A., Bartolini, S. and Viti, R. 2008. Total antioxidant capacity and phenolics content in fresh apricots. Acta Alimentaria. 37: 65–76.
 
 
22. Leccese, A., Bartolini, S. and Viti, R. 2012. Genotype, harvest season, and cold storage influence on fruit quality and antioxidant properties of apricot. Food Properties. 15: 864–879.
 
 
23. Leccese, A., Bartolini, S., Viti, R. and Pirazzini, P. 2010. Fruit quality performance of organic apricots at harvest and after storage from different environmental conditions. Acta Hort. 873: 165–172.
 
 
24. Mignani, I. and Bassi, D. 2000. Rootstock influence on ripening and quality of apricot fruits. Rivista di Frutticoltura e di Ortofloricoltura. 62(4): 34-39.
 
 
25. Milosevic, T., Milosevic, N. and Glisic, I. 2015. Apricot vegetative growth, tree mortality, productivity, fruit quality and leaf nutrient composition as affected by myrobalan rootstock and blackthorn inter-stem. Erwerbs-Obstbau. 57: 77-91.
 
 
26. Milosevic, T., Milosevic, N., Glisic, I. and Sekularac, G. 2013. Influence of stock on physical and chemical traits of fresh apricot fruit. Int. Agrophys. 27: 111–114.
 
 
27. Monney, P., Evequoz, N. and Christen, D. 2010. Alternative to Myrobalan rootstock for apricot cultivation. Acta Hort. 862: 381–384.
 
 
28. Moreno, M. A. 2009. Rootstocks for stone and pome fruit tree species in Spain. In: International Conference on Fruit Tree Rootstocks. Pisa, Italy, 26 June 2009.
Pp: 44-57.
 
 
29. Ogasanovic, D., Plazinic, R. M. Papic, V. M. 1991. Results from the study of some early apricot cultivars on various interstock. Acta Hort. 293: 383-389.
 
 
30. Pennone, F. and Abbate, V. 2006. Preliminary observations on the biological and horticultural behavior of different apricot rootstocks. Acta Hort. 701: 347–350.
 
 
31. Rahnemoun, R., Dejampour, J. and Khorshidi, M. B. 2005. Evaluation of some Iranian apricot cultivars grafted on St. Julian A, Myrobalan and Almond rootstocks. In: International Conference on Modern fruit growing. Minsk, Belarus, 4 February 2005. Pp: 149-152.
 
 
32. Salazar, D. M., Miro, M. and Garica, S. 1991. Rootstock for dry region apricot tree faced with capnodis tenebrions. Acta Hort. 203: 401-403.
 
 
33. Scalzo, J., Politi, A., Pellegrini, N., Mezzetti, B. and Battino, M. 2005. Plant genotype affects total antioxidant capacity and phenolic contents in fruit. Nutrition. 21: 207–213.
 
 
34. Seibertet, E., Rubio, P., Infante, R., Nilo, R. and Orellana, A. 2010. Intermittent warming heat shock on ‘Pisana’ apricot during postharvest: sensorial quality and proteomic approach. Acta Hort. 862: 599–604.
 
 
35. Sitarek, M. and Bartosiewicz, B. 2011. Influence of a new seedling rootstocks on the growth, yield and fruit quality of apricot trees. J. Fruit Ornam. Plant Res.
19: 81–86.
 
 
36. Xiloyannis, C. 2010. New Low-Vigor Apricot Rootstocks Compared. Acta Hort. 862: 295-300.
 
 
37. Zarrouk, O., Gogorcena, Y., Gomez-Aparisi, J., Betran, J. A. and Moreno, M. A. 2005. Influence of almond × peach hybrids rootstocks on flower and leaf mineral concentration, yield and vigor of two peach cultivars. Sci. Hort. 106: 502 – 514.