استویا و تجارت آن در ایران و جهان

نویسنده

بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)، گیاهی چند ساله و بومی آمریکای جنوبی است که در سال‌های اخیر به علت تولید گلیکوزیدهای شیرین که فاقد کالری هستند، اهمیت زیادی یافته است. استویا برای افرادی که با محدودیت مصرف کربوهیدرات مواجه هستند، مانند افراد دیابتی، افراد چاق و بیماران قلبی مناسب است.گلیکوزیدهای استویا حدود 300 تا 350 برابر شیرین‌تر از ساکارز می‌باشند و عصاره استویا علاوه بر داشتن استیویول گلیکوزید، خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد قارچی نیز دارد. برگ‌های گیاه استویا حاوی لیدان، دی‌ترپن‌ها، تری‌ترپن‌ها، استیگماسترول، تانن‌ها، روغن‌های فرار، پروتئین، فیبر، کربوهیدارت، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روتین (فلاونوئید)، روی، ویتامین C و ویتامین A، اسید فولیک و تمام اسیدآمینه‌های ضروری، به استثنای تریپتوفان می‌باشد. توان تحمل درجه حرارت‌های بالا تا 200 درجه سانتی‌گراد، از ویژگی‌های شیرین‌کننده‌های استویاست و آنها را برای استفاده در غذاهای پخته شده مناسب می‌سازد. بنظر می رسد گیاه استویا پتانسیل بالایی به عنوان یک محصول کشاورزی جدید دارد زیرا تقاضای مصرف‌کنندگان برای این نوع شیرین کننده‌های طبیعی بدون کالری به شدت رو به افزایش است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Stevia and its Trade in Iran and the World

نویسنده [English]

  • F. Moradi
Department of Molecular Physiology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran, (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]

Stevia rebaudiana Bertoni, a Native American perennial herb which in the recent years has been dreadfully considered due to the production of calcium glycogen confectionery by public. Stevia is suitable for people with constraining on carbohydrate intake, such as diabetics, obese persons, and heart patients. Stevia glycosides are about 300 to 350 times sweeter than sucrose, and stevia extract, in addition to having stevia glycoside, has antioxidant, antimicrobial and antifungal properties. Stevia leaves contains lindane diterpenes, triterpenes, stigmasterol, tannins, volatile oils, protein, fiber, carbohydrate, phosphorus, iron, calcium, potassium, sodium, magnesium, routine (flavonoid), zinc, vitamin C , Vitamin A, folic acid and all essential amino acids, with the exception of tryptophan. The ability to withstand with temperatures up to 200 ° C, is a feature of stevia sweeteners and makes them suitable for use in cookery. Stevia seems to have a high potential as a new agricultural product since consumer demand for this type of non-caloric natural sweeteners is steadily rising.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Stevia
  • Stevioside
  • rebaudioside A
  • non-caloric sweeteners
1- مرادی ف (1395) کاشت، داشت و برداشت استویا. پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی. 65 صفحه
 
 
2- Goyal S, Samsher F,Goyal R (2010) Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. Int. Food Sci. Nut. 61, 1-10
 
 
3- Chen F, Wang D (2010) Novel technologies for the prevention and treatment of dental caries: a patent survey. Expert Opin. Therap. Patents. 20 (5): 681-94
 
 
4- Chesterton  BM, Yang T (2016) The Global origins of a" Paraguayan" sweetener: ka'a He'e and stevia in the twentieth century. J. World Hist. 27 (2):255-279
 
 
5- Ferrazzano GF, Cantile T, Alcidi B, Coda M, Ingenito A, Zarrelli A, Fabio GD, Pollio A (2016) Is Stevia rebaudiana Bertoni a non cariogenic sweetener? A Review. Molecules, 21( 38): 1-12
 
 
6- Ijaz M, Pirzada AM, Saqib M, Latif M ( 2015) Stevia rebaudiana: An alternative sugar crop in Pakistan – a review. Erling Verl. GmbH Co. KG. 20 (2): 88–96 2015
 
 
7- Ingle, MR (2008) Effect of growth regulators and environments on rooting of Stevia cuttings (Stevia rebaudiana Bertoni), [Dissertation]. [Dharwad]: Uni. Agri. Sci. p. 67
 
 
8- Katarzyna M, Krejpcio Z (2016) Stevia rebaudiana Bertoni: health promoting properties and therapeutic applications. J. Verbr. Lebensm. 11: 3-8
 
 
9- Kroger M, Meister K, Kava R (2006) Low-calorie sweeteners and other sugar: A review of the safety issues, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 5: 35- 47
 
 
10- Kroyer G (2010) Stevioside and stevia-sweetener in food: application, stability and interaction with food ingredients. J. Cons. Protec. Food Saf. 5: 225-229
 
 
11- Lemus-Mondaca R, Vega-Galvez A, Zura-Bravo L, Ah-Hen K (2012)  Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food Chem. 132: 1121–1132
 
 
12- Louis JL, Balestrieri ML, Napoli C (2007) Nutrition, physical activity and cardiovascular disease. Cardiovascular Res. 73: 326-340
 
 
13- Maniruzzaman M, Chowdhury MAH, Mohiuddin K, Chowdhury T (2016) Nitrogen requirement and critical N content of stevia grown in two contrasting soils of Bangladesh. Res. Agric. Lives. Fish. 3 (1): 87-97
 
 
14- Parimalavalli R, Sri SR (2016) Stevia. Leafy medicinal herbs: Botany, chemistry, postharvest technology and uses. Academic Press. 260 p
 
 
15- Rafiq M, Dahot MU, Mangrio SM, Naqavi HA, Qashi IA (2007) In vitro clonal propagation and biochemical analysis of field estabilihed. Pak. Bot. 39(7): 2467-2474
 
 
16- Raji AA, Mohammad BO, Zarina BZ (2015) Acclimatized apparatus enhanced seed germination in Stevia rebaudiana Bertoni. Int. J. Biol. 7: 28-34
 
 
17- Ramesh K, Singh V, Megeji NW (2006) Cultivation of stevia [stevia rebaudiana (Bert) Berton]: a comprehensive review. Advan. Agron. 89:137-177
 
 
18- Sardesai VM, Waldshan TH (1991) Natural and synthetic intense sweeteners. J. Nutri. Biochem. 2(5): 236-244
 
 
19- Sharma S, Walia S, Singh B, Kumar R (2015) Comprehensive review on agro technologies of low‐calorie natural sweetener stevia (Stevia rebaudiana Bertoni): a boon to diabetic patients. J. Sci. Food Agric. 38: 54-71
 
 
20- Tripathi DK, Singh VP, Chauhan DK, Prasad SM, Dubey NK (2014) Role of macronutrients in plant growth and acclimation: recent advances and future prospective. In:  Improvement of crops in the era of climatic changes. Springer, pp 197-216
 
 
21- Yang J, Liu X, Shi Y (2013) Effect of different mixed fertilizer on yield, quality and economic benefits in Stevia rebaudiana Bertoni. Adv. J. Food Sci. Tech. 5 (5): 588-591
 
 
22- Zaman M, Chowdhury M, Chowdhury T (2015) Integrated effects of poultry manure and chemical fertilizer on the growth, leaf yield and stevioside content of stevia. J. Bangl. Agric. Uni. 13 (2):175-182