فیزیولوژی پس از برداشت پاپایا

نوع مقاله: مروری

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر عباس، ایران.(

2 استادیار پژوهشکده خرما ومیوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ،آموزش وترویج کشاورزی، اهواز ، ایران

10.22092/rafhc.2019.122311.1148

چکیده

پاپایا یکی از میوه‌های تجاری مهم در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان است. این میوه سرشار از ویتامین‌ها، عناصر معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های ضروری بوده و به صورت یک میوه تازه‌خوری یا فرآوری شده استفاده می‌شود. این محصول فرازگرا بوده و دارای عمر پس از برداشت پایین و حساسیت بالا نسبت به آسیب‌های فیزیکی، از دست دادن آب، صدمه سرمازدگی، بیماری‌ها و آفات می‌باشد.حفظ کیفیت میوه پاپایا به مدیریت باغ، شیوه‌های برداشت، عملیات بسته‌بندی، تیمارهای پس از برداشت، مدیریت دما و شرایط حمل و نقل و انبار بستگی دارد. بلوغ میوه پاپایا در مرحله برداشت، فاکتور اصلی در کیفیت میوه، عمرماندگاری، پتانسیل انبارداری در دمای پائین و حساسیت به صدمات مکانیکی و بیماری‌ها می‌باشد. طول عمرانباری پاپایا با بسته‌بندی و انبارداری مناسب و تیمارهای قبل از برداشت و پس از برداشت همانند گرما، ترکیبات کلسیم و اشعه افزایش می‌یابد. این مقاله به فاکتورهای مؤثر در کیفیت میوه و مسائل پس از برداشت این محصول شامل تغییرات بیوشیمیایی، بیماری‌های پس از برداشت و راهکارهای موثر در افزایش کیفیت آن پرداخته است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Postharvest physiology of papaya

نویسندگان [English]

  • babak madani 1
  • maryam boroujerdnia 2
1 Department of horticultureT Agricultural and research education of hormozgan,Iran
2 Research Assistant Professor, Date Palm and Tropical Fruit Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Rsearch Education and Extention Organization (AREEO),Ahwaz, Iran
چکیده [English]

Papaya is one of the most important commercial fruits in many tropical regions of the world. The fruit is a rich source of vitamins, minerals and dietary antioxidants and can be used as afresh or processed fruit. This product is climacteric and has short postharvest life and susceptibilities to physical damage, water loss, chilling injury, diseases and pests. Maintenance of papaya fruit quality depends on orchard management, harvesting practices, packing operations, postharvest treatments, temperature management, and transportation and storage conditions. Harvest maturity in papaya is a critical factor that determines fruit quality, shelf life, storage potential at low temperature, and susceptibility to mechanical injuries and diseases. Postharvest storage life of papaya increases with suitable packaging storage and pre-harvest and post-harvest treatments like heat treatment, calcium, and irradiation. This paper reviewed effective factors in the quality of fruit and post-harvest issues of fruit including biochemical changes and post-harvest diseases as well as appropriate methods to maintain the quality of this product.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Papaya
  • postharvest
  • Pre-harvest
  • fruit quality

1. Alvarez, A. M. 1980. Improved marketability of fresh papaya by shipment in hypobaric containers. Hortic. Sci. 15: 517-518.

 

 

2. Argañosa, A. C. S., Raposo, M. F. J., Teixeira, P. and Morais, A. M. 2008. Effect of cut‐type on quality of minimally processed papaya. J. Sci. Food Agric. 88 (12): 2050-2060.

 

 

3. De Godoy-Beltrame, A. E., Jacomino, A. P., Costa Cerqueira-Pereira, E. and Almeida Miguel, A. C. 2015. Mechanical injuries and their effects on the physiology of ‘golden’ papaya fruit. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 16 (1): 49-574.

 

 

4. González-Aguilar, G. A., Buta, J. G. and Wang, C. Y. 2003. Methyl jasmonate and modifi ed atmosphere packaging (MAP) reduce decay and maintain postharvest quality of papaya “Sunrise”. Postharvest Biol. Technol 28: 361-370.

 

 

5. Li, X., Zhu, X., Zhao, N., Fu, D., Li, J., Chen, W. and Chen, W. 2013. Effects of hot water treatment on anthracnose disease in papaya fruit and its possible mechanism. Postharvest Biol. Technol. 86: 437-446.

 

 

6. Madani, B., Mirshekari, A., Sofo, A. and Tengku Mudat Mohamed, M. 2016. Preharvest calcium applications improve postharvest quality of papaya fruits (Carica papaya L. cv. Eksotika II). J. Plant Nutr. 39 (10): 1483-1492.

 

 

7. Madani, B., Mirshekari, A. and Yahia, E. 2016. Effect of calcium chloride treatments on calcium content, anthracnose severity and antioxidant activity in papaya fruit during ambient storage. J. Sci. Food Agric. 96 (9): 2963-2968.

 

 

8. Madani, B., Mohamed, M. T. M., Biggs, A. R., Kadir, J., Awang, Y., Tayebimeigooni, A. and Shojaei, T. R. 2014. Effect of pre-harvest calcium chloride applications on fruit calcium level and post-harvest anthracnose disease of papaya. Crop Protec 55: 55-60.

 

 

9. Madani, B., Mohamed, M. T. M., Watkins, C. B., Kadir, J., Awang, Y. and Shojaei, T. R. 2014. Preharvest calcium chloride sprays affect ripening of ’EksotikaII’ papaya fruits during cold storage. Sci. Hort. 171: 6-13.

 

 

10. Madani, B., Wall, M., Mirshekari, A., Bah, A. and Mohamed, M. T. M. 2015. Influence of calcium foliar fertilization on plant growth, nutrient concentrations, and fruit quality of papaya. Hortic. Technol. 25 (4): 496-504.

 

 

11. Rashid, M. H. A., Grout, B. W. W., Continella, A. and Mahmud, T. M. M. 2015. Low-dose gamma irradiation following hot water immersion of papaya (Carica papaya linn.) fruits provides additional control of postharvest fungal infection to extend shelf life. Radiat. Phys. Chem. 110: 77-81.

 

 

12. Shadmani, N., Ahmad, S. H., Saari, N., Ding, P. and Tajidin, N. E. 2015. Chilling injury incidence and antioxidant enzyme activities of Carica papaya L.‘Frangi’as influenced by postharvest hot water treatment and storage temperature. Postharvest Biol. Technol. 99: 114-119.

 

 

13. Siddig, M, Ahmed, J. A., Lobo, M. G. and Ozadali, F. 2012. Tropical and subtropical fruits: postharvest physiology, processing and packaging. India, Wiley-Blackwell. p. 631.

 

 

14. Singh, S. P. and Rao, D. V. S. 2005. Effect of modified atmosphere packaging (MAP) on the alleviation of chilling injury and dietary antioxidants levels in “Solo” papaya during low temperature storage. Eur. J. Hortic. Sci. 70: 246-252.

 

 

15. Snowdon, A. L. 2010. A colour atlas of post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables. Volume 1: General introduction and fruits. Manson publishing press. P. 302.

 

 

16. Yahia, E. M. 2011. Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits. Woodhead Publishing.Volume 4. p. 571.

 

 

17. Zhou, L., Christopher, D. A. and Paull, R. E. 2000. Defoliation and fruit removal effects on papaya fruit production, sugar accumulation, and sucrose metabolism. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 125: 644-652.