رقم جدید علوفه دیم از گونه ماشک (Vicia panonica) با نام لامعی برای کشت پاییزه در مناطق سردسیر و معتدل سرد ایران

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران

2 بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران

3 بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران

4 بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان شمالی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیروان، ایران

5 مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیک کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سرارود، ایران

چکیده

به منظور شناسایی و معرفی رقم جدید ماشک از گونه پانونیکا تعداد 11 پروژه تحقیقاتی و آنفارم از سال 1383 تا 1392 در مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور و ایستگاه‌های همکار اجرا گردید. بررسی سازگاری لاین‌ها نشان ‌داد که لاین VP-Sel 1332 (رقم لامعی) دارای کمترین متوسط رتبه در تمام محیط‌ها بود و این لاین با داشتن بیشترین عملکرد علوفه (3572 کیلوگرم علوفه خشک در هکتار)، جزو پایدارترین ارقام در محیط‌های مورد بررسی شناسایی شد. ارزیابی های انجام شده در مزارع زارعین (آنفارم) استان آذربایجان‌شرقی و کردستان نیز نشان داد که میانگین عملکرد علوفه این رقم اختلاف معنی‌داری با رقم شاهد (گل‌سفید) ندارد ولی عملکرد دانه لاین جدید حدود 40 درصد بیشتر بود. از نظر زمان گلدهی نیز رقم لامعی بطور متوسط یک هفته تا 10 روز زودرس‌تر از گل‌سفید بود. در مجموع چنین نتیجه‌گیری شد که رقم جدید لامعی به دلیل قابلیت کشت پاییزه در دیم‌زارهای سردسیر، برتری عملکرد دانه نسبت به رقم گل‌سفید و بخصوص زودرسی که در شرایط تنش آخر فصل در اقلیم نیمه‌خشک بسیار مهم است، قابل معرفی به عنوان یک محصول پاییزه جدید برای شرایط دیم سرد و معتدل سرد ایران است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

New Forage Cultivar from Vicia Panonica Entitle Lamei Suitable for Autumn Planting in Cold Temperate Dry lands of Iran

نویسندگان [English]

  • Kh. Alizadeh Dizaj 1
  • J. Lamei 2
  • S. Bahrami 3
  • E. Neyestani 4
  • A. Shabani 5
  • S. Shahbazi 5
  • R. Ebn-Abbasi 3
1 Dryland Agricultural Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Maragheh, Iran.
2 Seed and Plant Improvement Research Department, Zanhan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Zanjan, Iran.
3 Seed and Plant Improvement Research Department, Kordestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Sanandaj, Iran.
4 Seed and Plant Improvement Research Department, North Khorasan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bojnord, Iran.
5 Dryland Agricultural Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sararood, Iran
چکیده [English]

In order to identification and introduction of new cultivar from Vicia panonica 11 research projects and On-farm trials were conducted at Dry land Agricultural Research Institute (DARI) during 2004-2013. Adaptability evaluation showed that VP-Sel 1332 (Lamei) line had the least mean rank over all environments. This line with highest biomass yield (3572 Kg/ha) was one of the most stable cultivars in the studied environments. Evaluations in the On-farm conditions in East-Aazarbaijan and Kurdestan provinces, demonstrated that there is no significant difference between biomass yield of this line and control (Golsefid) however, its grain yield was 40% more than Golsefid. Date of flowering in the new cultivar was 10 days earlier than Golsefid. It was concluded that new cultivar (Lamei) has special efficiency because of autumn planting capability, higher grain yield and earliness comparing Golsefid, could be introduced as a new winter crop for cold and semi-cold drylands. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Dry land forage
  • Hungarian vetch and Vicia panonica
1- آمارنامه کشاورزی ایران (1390) انتشارات مرکز اطلاعات و آمار وزارت جهاد کشاورزی ایران
 
 
2- علیزاده خ، فخرواعظی ع، لامعی ج، بهرامی س، نیستانی ا، شعبانی ا، محمودی ح، اصغری ج، مصطفایی ح، دری م، خادمی ک، بافنده ا، رحیم‌زاده ر، ابن عباسی ر (1392) گل‌سفید رقم جدید علوفه دیم برای کشت پاییزه در مناطق سردسیر و معتدل سرد ایران. مجله نهال و بذر 1(3): 619-617
 
 
3- فخرواعظی ع، علیزاده خ، حسنی م، مهدیه م، آهکپز ف، میدانی ج (1389) مراغه، رقم جدید علوفه دیم برای مناطق سردسیر و معتدل سرد ایران. مجله نهال و بذر 26: 567-565
 
4- Alizadeh K (2008) Performance of Hungarian vetch as a winter crop in cold drylands. Ninth International Conference on Dryland Development Sustainable Development in Drylands – Meeting the Challenge of Global Climate Change 7-10 November 2008, Alexandria, Egypt.
 
 
5- Anonymus (2000) Forage crops, such as vetches and chicklings, are beginning to replace fallow in the countries of Central Asia and the Caucasus (CAC), giving agriculture an important boost. Caravan ICARDA Issue No. 13: 10-11
 
 
6- Caballero R, Fernandez E, Rioperez J,  Aruzo M, Hernaiz PJ (1992) Nutritional status and performance of Manchega ewes grazing cereal stubbles and cultivated pasture. Small Ruminant Res. 7: 315-329
 
 
7- Durutan N, Meyveci K, Karaca M, Avci M, Eyuboglu H (1988) Annual cropping in drylands of Turkey. In Challenges in Dryland Agriculture, A Global Prespective. Proc. of 1nt. Conference on dryland farming. Texas, USA. 808-810
 
 
8- Hargrove WL (1986) Winter legumes as a nitrogen source for no till grain sorghum. Agron. J. 78: 70-74
 
 
9- Ketata H (1988) Genotype × environment interaction. ICARDA. Proceeding of the workshop on biometrical techniques for cereal breeders. ICARDA, Aleppo, Syria. 16-32
 
 
10- Kurt A, Tan A, Karagöz A (1989) The possibilities of using summer fallow lands for producing forage crops. In Annual Report of Field Crops Central Research Institute. Ankara, 502-524
 
 
11- Mehmet M, Kabakcy H, Tan A (1994) Effects of different row spacing and seeding density on hay and grain yields of hungarian vetch under rainfed conditions of central Anatolia. In Annual Report of Field Crops Central Research Institute. Ankara, 79-82
 
 
12- Turk MA (1997) Comparison between common vetch and barley to phosphorus fertilizer. Legume Res. 20: 141-147