تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت و پوشش خوشه بر عملکرد کمی وکیفی خرمای رقم مجول در خوزستان

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور، اهواز

چکیده

با توجه به عدم رسیدگی همزمان میوه روی خوشه، پوشش مناسب خوشه خرما به منظور کاهش اثر عوامل خسارت‌زا و تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت میوه خرمای رقم تجاری مجول، اهمیت زیادی در افزایش کمی و کیفی محصول دارد. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی به روش فاکتوریل با دو سطح پوشش و عدم پوشش خوشه و چهار سطح آغاز برداشت متوالی از زمان 25، 50 و 75 درصد رسیدگی میوه‌ها روی خوشه و برداشت یکباره در100 درصد رسیدگی میوه‌ها با چهار تکرار در سال 1393در مؤسسه تحقیقات خرما اجراء گردید. نتایج نشان داد که در تیمار پوشش خوشه بیش‌ترین میزان خرمای درجه یک معادل 3/4 کیلوگرم به ازای هر خوشه و کم‌ترین میزان خسارت آفات تولید گردید. هم‌چنین میزان خرمای ترش شده در تیمار پوشش خوشه به دلیل تهویه نامناسب به صورت معنی‌داری بیش‌تر از تیمار خوشه بدون پوشش بود. تیمار شروع برداشت خرما نیز اثر معنی‌داری بر کیفیت خرمای تولیدی داشت. تیمار شروع برداشت پس از 25 درصد رسیدگی میوه با متوسط تولید 4/5 کیلوگرم خرما به ازای هر خوشه، بیش‌ترین خرمای درجه یک و با تولید 58/0 و 54/0 کیلوگرم خرمای درجه دو و سه کم‌ترین میزان خرمای بی کیفیت را تولید نمود. تأخیر در شروع برداشت به سبب رطوبت بالای هوا و حساسیت میوه، باعث کاهش معنی‌دار تولید خرمای درجه یک گردید. اثرات متقابل تیمارهای پوشش و زمان برداشت اختلاف معنی‌داری نداشت، به عبارتی نتایج اثرات متقابل شبیه اثرات ساده بود. در مجموع با توجه به بیش‌ترین میزان تولید خرمای درجه یک و کم‌ترین سطح خسارت، تیمار پوشش خوشه با شروع برداشت 25 درصد رسیدگی میوه نسبت به سایر تیمارها برتر و توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Medjool Date Fruit Growth and Optimized Harvest Time

نویسندگان [English]

  • R. Rahnama
  • M. Amini
چکیده [English]

In order to study the effects of spathe coverage on date fruit of Medjool cultivar, a factorial experiment based on  randomized complete block design with four replications was conducted during 2014 in Date Palm Research Institute. Factors were: two levels of spathe  coverage and four beginning harvest time as %25, %50 and %75 fruit ripening and harvest (in a once time) in %100 fruit ripening stage. The results showed that the highest rate of fruit per each palm cluster was 4.3 kg .The lowest fruit damage caused by pests  and the highest date ferment were produced in coverage treatment, because of inadequate ventilation. The harvest date treatment had significant effect on the quality of date production. Harvesting after %25 ripening, with 4.5 kg (high quality), 0.58 and 0.54 kg fruit (less quality), produced the maximum and minimum rate of best and less date fruit quality respectively. As a result delayed harvest, significantly decreased date palm fruit production, as high air humidity and sensitivity occurred in this condition. There was no significant interaction effect between harvest times and coverage treatments. In other words, the results of the interaction were similar to simple effects. Finally, based on the  results, date palm cluster coverage and harvest start at 25% ripening were recommended.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Date fruit
  • Injury
  • Multistep harvest
1-  راهنما ع ا ( 1393) تعیین نوع گرده و زمان گرده‌افشانی مناسب نخل خرما رقم مجول. نشریه علمی- ترویجی یافته‌های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی 3 (2): 136-127
2-    راهنما ع ا، تراهی ع (1389) مجول درشترین میوه خرمای جهان. ماهنامه کشاورزی و صنعت، (2):32-30
3-  رنجبریانب،صنایعی ع،بحرینی‌زاده م (1380) شناخت بازار و فرصت‌ها و اهمیت آن در صادرات خرمای بوشهر، فصل‌نامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال نهم، 33: 204-185
4-  شمشیریم ح، راحمی م (1377) اثر اتفن، کلرید سدیم و اسید استیک روی زودرسی و کیفیت خرمای مضافتی. مجله علوم کشاورزی ایران 2 (4): 785-777
5-  مرتضویس م ح (1385) تغییرات فیزیکوشیمیایی در مراحل رشد و رسیدن میوه و تأثیر شرایط مختلف بسته‌بندی بر کیفیت و ماندگاری پس از برداشت خرما. رساله دکتری علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس
6- نجفیب(1377) بازاریابی خرما در استان فارس با تأکید بر صادرات مجموعه مقالات دومین گردهمایی اقتصاد کشاورزی ایران 18 تا 19 شهریورماه  1377 دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، ص284- 263
 
7. Coggins CWJ, Knapp JCF (1969) Growth and development and softening of the Deeglet Noor date fruit. Date Grower’s Institute Report 46: 11-14
8. Dowson VHW (1982) Date production and protection. Plant production and protection paper 35. United Nations Food & Agriculture Organization, Rome, Italy
9. Haas ARC, Bliss DE (1935) Growth and composition of Deglet Noor date in relation to water injury. Hilgardia 9: 295-344
10. Higazy MK, Ghayaty SHE, Makhton, FBA (1982) Effects of pollen type on fruit setting, yield and some physical fruit properties of some date varieties. Proceeding of the first symposium on the date palm held at King Feisal University. Al-Hassa, Saudi Arabia
11. Kader AA, Awad MH (2009) Harvesting and postharvest handing of dates. ICARDA, Aleppo, Syria.21 Pp
12. Karampour F, Pejman H (2007) Study on possible influence of pathogenic fungi on date bunch fading disorder in Iran. Proceedings of 3rd international date palm conference, Al- Ain University, UAE. Acta Horticulture, ISHS.736: 431-440
13. Lee YM, Kim CC (1992) Effect of plant growth regulators on the maturation of sweet persimmon. Hort. Abs. 9495
14. Lioyed FE (1910) Development and nutrition of the embryo, seed and carpel in the date phoenix dactylifera. Bot. Garden Ann. Rep. 21: 103-164
15. Mortazavi SMH, Arzani K, Barzegar M (2007) Effect of vacuum and modified atmosphere packaging on the postharvest quality and shelf Life of date fruits in Khalal Stage. Acta Hort. 736: 471-477
16. Nixon RW (1951) Fruit thinning experiment with Medjool and Barhee verities. Date Growers Institute Report. Pp: 4-17
17. Parycher SR (2009) Medjool dates one of the most expensive fruit in the world. Deputy Minister of Agriculture to improve plant productivity. Office of Fruits, 5 Pp
18. Rahnama AA, Torahy A (2010) The world's large Medjool date Fruit. J. Agri. Tech. 12: 30-32
19. Rygy GL (1946) Compositional changes in the date fruit during growth and ripening. U.S.D.A. Tech. Bull. 910-1051
20. Sawaya WN, Safi WM, Black LT, Mashadi AS, Al-Muhammad MM (1984) Physical and chemical characterisation of the major date varieties grown in Saudi Arabia. II. Sugars, tannins, vitamins A and C. J. Date Palm 2: 183-196
21. Sawaya WN, Al-Shalhat S, Al-Mohammad H (1983) Fruit growth and composition of Khudari, Sullaj and Sifri date cultivars grown in Saudi Arabia. Hort. Abstract. No. 3919
22. Sharples GC, Hilgeman RH (1950) Progress report. Effects of hormone spray application upon the development and ripening of date fruit. Date Grower’s Inst. Rep. 24:14
23. Sidhu JS (2006) Date fruits production and processing, pp. 391-419, in: Hui, Y.H. (ed). Handbook of Fruits and Fruit Processing. Blackwell Publishing, Ames, Iowa, USA
24. Zaid A, Arias-Jimenez EJ (1999) Date palm cultivation. Plant Production and Protection Paper: 156 United Nations Food & Agriculture Organization, Rome, Italy