ORIGINAL_ARTICLE
عادل، رقم جدید نخود دیم برای کاشت پاییزه در مناطق معتدل سرد و نیمه گرمسیری کشور
یکی از مشکلات مهم زراعت نخود دیم در کشور، کشت ارقام و تودههای بومی و کمبود ارقام اصلاح شده میباشد. رقم عادل قالب از خزانه بینالمللی مقایسه عملکرد (CIEN-W) در سال زراعی81-1380 در مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور انتخاب گردید. این رقم طی انجام آزمایشات متعدد در ایستگاههای تحقیقاتی مختلف، در کشت پاییزه در مناطق کرمانشاه، لرستان، ایلام، گچساران، شیروان، گلستان، ارومیه و کردستان مورد ارزیابی قرار گرفته و به علت داشتن خصوصیات زراعی مطلوب نظیر عملکرد دانه بیشتر (1694کیلوگرم در هکتار) در مزرعه زارعین در مرحله تحقیقی- ترویجی و برتری 70 درصدی نسبت به رقم آزاد، پایداری عملکرد در شرایط دیم، مقاومت به بیماری برقزدگی و بیشتر بودن وزن صد دانه در مقایسه با ارقام شاهد (آزاد، آرمان و رقم محلی)، تیپ بوته ایستاده و ارتفاع مناسب جهت برداشت ماشینی، انتخاب و برای کاشت در مناطق معتدل و نیمه گرمسیری کشور معرفی گردید.
https://rafhc.areeo.ac.ir/article_106539_44f07ee109c58ee5adf3120738392d47.pdf
2015-03-21
1
13
10.22092/rafhc.2015.106539
دیم
رقم
عملکرد
نخود
عادل
جهانگیری
1
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور
AUTHOR
داود
صادقزاده اهری
dsadeghzade@yahoo.com
2
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور
LEAD_AUTHOR
منصور
صفیخانی
3
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
پیام
پزشکپور
4
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
علی
سعید
sdalisaeid@yahoo.com
5
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
رمضان
سرپرست
6
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
سید حسین
صباغ پور
7
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
رحمتاله
کریمیزاده
8
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
داریوش
شهریاری
dshahriari37@gmail.com
9
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
AUTHOR
نوذر
بهرامی
10
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور
AUTHOR
اکبر
شعبانی
11
محققین مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور
AUTHOR
علی اکبر
محمودی
12
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
فرشید
محمودی
13
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور
AUTHOR
محمد
آرمیون
14
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
همایون
کانونی
hkanouni@yahoo.com
15
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
محسن
مهدیه
mahdieh_m40@yahoo.com
16
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور
AUTHOR
بیژن
دهنوی
17
کارشناس ترویج کشاورزی استان کرمانشاه
AUTHOR
فریدون
اعتضادی
18
کارشناس ترویج کشاورزی استان کرمانشاه
AUTHOR
محمد صالح
محمدی
19
کارشناس ترویج کشاورزی استان کرمانشاه
AUTHOR
1- ارادتمند اصلی د، مهرپناه ح (1388) زراعت حبوبات و تثبیت نیتروژن. انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه. 289 صفحه
1
2- بی نام (1393) آمارنامه کشاورزی (جلد اول: محصولات زراعی سال زراعی 91- 90). انتشارات دفتر آمار و فنآوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی، 82 صفحه
2
3- بینام (1391) دستورالعمل فنی کشت محصولات زراعی دیم برای مقابله با عوامل نامساعد اقلیمی و افزایش پایداری تولید در مناطق مختلف دیم کشور. انتشارات مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. 33 صفحه
3
4- پارسا م، بـــاقری ع (1387) حبـوبــات. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 524 صفحه
4
5- جهانگیری ع (1384) گزارش نهایی پروژه بررسی صفات زراعی و عملکرد لاینهای نخود سفید
5
در آزمایشات مقایسه عملکرد داخلی. انتشارات معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم.
6
شماره 119/84 . 25 صفحه
7
6- جهانگیری ع (1388) گزارش نهایی پروژه بررسی لاینهای امید بخش جدید نخود کابلی در مزارع زارعین. انتشارات معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم. شماره 1049/88 . 22 صفحه
8
7- جهانگیری ع (1389) گزارش نهایی پروژه بررسی خصوصیات زراعی و عملکرد لاینهای امید بخش نخود کابلی در مزارع زارعین در شرایط دیم. انتشارات معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم. شماره 1732/89 .24 صفحه
9
8- شهریاری د (1391) گزارش نهایی پروژه ارزیابی مقاومت ارقام امید بخش نخود نسبت به نژادهای Ascochyta rabiei. انتشارات مؤسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی. شماره 2716.
10
45 صفحه
11
9- صادق زاده اهری د (1389) نتایج تحقیقات بهنژادی حبوبات دیم. انتشارات مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. 128 صفحه
12
10- صادقزاده اهری د ، جهانگیری ع، سعید ع، کانونی ه، کریمی زاده ر، پزشکپور پ، فرایدی ی، محمودی ع، شبیری س س، مصطفایی ح، صباغپور س ح، کرمی ا، رستمی ب، علیپور س، اشرفی ج، آرمیون م، بهرامی ن، پورعلی بابا ح ر، مهدیه م، شهاب م ر، خیرگو م (1392) گزارشی از دستاوردهای بیست ساله تحقیقات حبوبات دیم درکشور. 724-721. پنجمین همایش ملی حبوبات ایران. 12 اسفند 1392. کرج. ایران
13
11- صباغ پور س ح (1387) گزارش نهایی پروژه بررسی خصوصیات زراعی و سازگاری لاینهای نخود تیپ کابلی در کشت پاییزه. انتشارات مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. شماره 289/87. 50 صفحه
14
12- صباغ پور س ح، رستمی ب،فرّی ف (1381) نتایج تحقیقات بهنژادی حبوبات دیم. انتشارات معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم. شماره 423/81. 168 صفحه
15
13- صباغ پور، س ح، محمودی ف (1382) نتایج تحقیقات بهنژادی حبوبات دیم. انتشارات معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم. شماره 577/82. 177 صفحه
16
14- صباغ پور، س ح، محمودی ف (1383) نتایج تحقیقات بهنژادی حبوبات دیم. انتشارات معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم. شماره 838/83. 178 صفحه
17
15- صباغپور س ح (1392) مشکلات عمده و توصیههای فنی برای افزایش تولید حبوبات دیم در مناطق سرد کشور. 18-13. پنجمین همایش ملی حبوبات ایران. 12 اسفند 1392. کرج. ایران
18
16- غفاری ع (1388) راهکارهای افزایش تولید در دیمزارهای کشور. انتشارات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. 91 صفحه
19
17- گنجی م ص، عثمانی س، قصابی م (1392)بررسی وضعیت تولید نخود در ایران و چشمانداز آینده آن. 124-121. پنجمین همایش ملی حبوبات ایران. 12 اسفند 1392. کرج. ایران
20
18- مجنون حسینی ن (1392) وضعیت و نقش حبوبات در کشاورزی ایران. 11-1. پنجمین همایش ملی حبوبات ایران. 12 اسفند 1392. کرج. ایران
21
19- مقدم ع (1382) گزینش همزمان برای عملکرد و پایداری و مقایسه آن با آمارههای مختلف پایداری. مجله نهال و بذر 19: 13-1
22
Singh KB, Reddy MV (1991) Advances in disease resistance breeding in chickpea. Adv. Agro. 45: 191-222
23
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی سازگاری تعدادی از ارقام گیلاس برای شرایط آب و هوایی مشکین شهر
پنج رقم گیلاس شامل: استلا (Stella)، سانبرست(Sunburst)، قرمز دورفی کلون 3(Germesdorficlon3)، سامیت (Summit)، سابیما (Subima)، سیلژدلامارکا (Silegdelamarka) و رقم سیاه مشهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و چهار اصله درخت در هر بلوک از سال 1383 تا 1392در دو فاز رویشی و زایشی در ایستگاه تحقیقات باغبانی مشکین شهر ارزیابی شدند. ارزیابیها شامل صفات رویشی، زایشی و صفات کمی و کیفی میوه بودند. نتایج حاکی از وجود تنوع در زمان گلدهی، صفات کمی و کیفی در بین ارقام بود ودرصد تشکیلمیوه در حالت گردهافشانی دستی و آزاد با هم اختلاف معنیدار داشتند. ارقام استلا و سامیت ضمن دیرگل و دیربرگ بودن دارای بیشترین اسپور روی شاخههای دوساله بودند. استلا و سانبرست در حالت خودگردهافشانی به ترتیب 21 و 16 درصد میوه تشکیل دادند.کمترین وبیشترین وزن میوه به ترتیب در رقم سیلژدلامارکا (5/5 گرم)و سامیت (3/10 گرم) مشاهده شد و ارقامسیاه مشهد، قرمزدورفی کلون سه، سانبرست و سابیما دارای رشد رویشی بیشتری بودند. ارقام از نظر اسید قابل تیتراسیون، درصد مواد جامد محلول، طول دم میوه و وزن هسته تفاوت معنیداری نداشتند. توصیه میشود در شرایط آب و هوایی مشکین شهر جهت کشت باغ گیلاس از ارقام استلا، سانبرست و سامیت استفاده گردد.
https://rafhc.areeo.ac.ir/article_106540_94938380050bc4687b42531199948d39.pdf
2015-03-21
15
29
10.22092/rafhc.2015.106540
رقم
سازگاری
گیلاس
مشکین شهر
حسین
فتحی
fathih_1353@yahoo.com
1
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
LEAD_AUTHOR
یوسف
جهانی جلودار
2
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
ناصر
بوذری
3
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
AUTHOR
1- احمدیمقدمه،گنجیمقدما، اخوانش(1391)ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی برخی ژنوتیپهای انتخابی گیلاس. مجله به نژادی نهال و بذر 1-28 (2): 200-187
1
2- ارزانی ک (1367) انتخاب بهترین تلقیحکننده برای گیلاس سیاه مشهد. پایان نامه کارشناسی ارشد،گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران
2
3- ارزانی ک، فتحی ح (1382) بررسی و مطالعه سازگاری و ناسازگاری ارقام گیلاس در ایران. چکیده مقالات سومین کنگره علوم باغبانی ایران، 10-12 شهریور ماه 1382. کرج. 8 صفحه
3
4- ارزانی ک (1384) وارد نمودن، تکثیر، بررسی قرنطینهای و شروع مطالعات سازگاری رقم خودسازگار استلا (Prunus. avium L. cv. Stella) در ایران. چکیده مقالات چهارمین کنگره علوم باغبانی ایران، مشهد. 25 صفحه
4
5- اکبریا، بوذری ن،امیری م ا، ارزانی ک (1394) ارزیابی خصوصیات پومولوژیکی برخی از ارقام جدید گیلاس در شرایط آب و هوایی کرج. مجله علوم باغبانی ایران 64 (1): 25-17
5
6- بی نام (1389) نتایج طرح آمارگیری محصولات باغی. معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، دفتر آمار و فنآوری اطلاعات. 95 صفحه
6
7- حسینی پ (1387) بررسی تنوع ژنتیکی در برخی از ارقام تجاری گیلاس ایران. پایاننامه کارشناسی ارشد. گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران
7
8- خدیویخوب ع،زمانیذ،بوذرین،فتاحیمقدممر (1388) ارزیابی گوناگونی ژنتیکی برخی از ارقام گیلاس ایرانی با استفاده از ویژگیهای مورفولوژیکی و نشانگر RAPD. مجله بهنژادی نهال و بذر 1-25 (1): 209-195
8
9- رسولزادگان ی (1370) میوهکاری در مناطق معتدله. (ترجمه). چاپ اول، انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان. 759 صفحه
9
10- سیفی ا، ارزانی ک (1378) مطالعه سازگاری و ناسازگاری برخی از ارقام گیلاس در تلقیح و تشکیل میوه گیلاس سیاه مشهد. مجله نهال و بذر 14(4): 37-30
10
11- فتحی ح (1379) بررسی جوانهزنی بذور هیبرید گیلاس L.) (P. avium تحت شرایط مزرعهای و آزمایشگاهی. پایاننامه کارشناسی ارشد باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران
11
12- گوهرخای ش (1371) ارزیابی صفات کمی و کیفی میوه و ویژگیهای رویشی ارقام گیلاس و تعیین رابطه همبستگی بین برخی از این صفات. مجله نهال و بذر 8 (3 و 4): 44-39
12
13- منیعی ع (1369) مبانی علمی پرورش درختان میوه. چاپ اول، انتشارات فنی ایران، تهران. 928 صفحه
13
14. Anonymous (2010) Available on: http://www.fao.org/site/291/default.aspx
14
15. Albuquerque AS, Bruckner CH, Cruz CD, Salomão LCC (2000) Evaluation of peach and nectarine cultivars in Araponga, Minas Gerais. Revista Ceres 47 (272): 401-410
15
16. Choi Ch, Tao R, Andersen RL (2002) Identification of self- incompatibility alleles and pollen incompatibility groups in sweet cherry by PCR based s-allele typing and controlled pollination. Euphytica 123: 9-20
16
17. Couvillon GA, Erez A (1985) Influence of prolonged exposure to chilling temperatures on bud break and heat requirement for bloom of several fruit species. J. Am. Soci. Hort. Sci. 110: 47-50
17
18. Garcia-Montiel F, Serrano M, Martinez-Romero D, Alburquerque N (2010) Factors influencing fruit set and quality in different sweet cherry cultivars. Spanish J. Agri. Res. 8 (4): 1118-1128
18
19. Germana MA (2006) Double haploid production in fruit crops. Plant Cell, Tissue and Organ Culture 86: 131-146
19
20. Goncalves B, Moutinho-Pereira J, Santos A, Silva AP, Bacelar E, Correia C (2006) Scion-rootstock interaction affects the physiology and fruit quality of sweet cherry. Tree Phys. 26 (1): 93-104
20
21. Humphrey BP, Corner J, Arrand J, Swales E (1975) Pollination and fruit set in tree fruits, p. 21. Publisher: [Victoria, B.C.]: British Columbia Dept. of Agriculture, Canada
21
22. Karlidag H, Ercisli S, Sengul M, Tosun M (2009) Physico-chemical diversity in fruits of wild-growing sweet cherries (Prunus aviumL.). J. Bio. Biotech. Equipment 23(3): 280-285
22
23. Li B, Xie Z, Zhang A, Xu W, Zhang C, Liu Q, Liu C, Wang S (2010) Tree growth characteristics and flower bud differentiation of sweet cherry (Prunus avium L.) under different climate conditions in China. HortScience 37(1): 6-13
23
24. Maliga P (1980) Fertility of sour cherry hybrids. Mezogazdasagi Kiado, Budapest, Hungary pp. 223-228
24
25. Nyeki J (1989) Flowering and fertility in stone fruit. Dse Thesis, Acad. Sci. Hung., Budapest pp.1-36
25
26. Rana SS, Verma HS (1997) Stone fruits. In: Verma, LR, Jindal K.K (1997) Fruit Crop Pollination. pp 109-149, Kalyani publisher
26
27. Stosser R, Hartman W, Anvari SF (1996) General aspects of pollination and fertilization of pome and stone fruit. Acta Hort. 423: 15-22
27
28. Schmidt H (1999) On the genetics of incompatibility in sweet cherries. Acta Hort. 484: 177-178
28
29. Tooke F, Nicholas HB (2010) Temperate flowering phenology. J. Exp. Bot. 61(11): 2853-2862
29
30. Tzoner R, Yamaguchi M (1999) Investigations on some far-east Prunus species phenology. Acta Hort. 488: 239-242
30
31. Wickman BE (1985) Comparison of a degree-day computer and a recording thermograph in a forest environment. Research Note PNW vol. 427. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Pacific Northwest Forest and Range Experiment Station. 6 p
31
32. Werner DJ, Mowrey BD, Young E (1988) Chilling requirement and post rest heat accumulation as related to difference in time of bloom between peach western sand cherry. J. Am. Soc. Horti. Sci. 113(5): 775-778
32
33. Webster AD, Looney NE (1996) Cherries (Crop Physiology, Production and Uses). Cambridge University Press, Cambridge, UK. 464 pp
33
ORIGINAL_ARTICLE
پایا، اولین رقم چغندرقند متحمل به خشکی در ایران
یکی از مؤثرترین روشهای کاهش خسارت تولید در شرایط تنش خشکی، اصلاح ارقام متحمل به خشکی میباشد. در این تحقیق، 150 فامیل نیمه خواهری چغندرقند در شرایط تنش خشکی ارزیابی، 23 فامیل برتر انتخاب و با یک والد مادری تلاقی داده شدند. هیبریدهای حاصل در شرایط تنش خشکی ارزیابی شدند. بر اساس نتایج، دو فامیل به عنوان والد پدری متحمل به خشکی انتخاب و با دو والد مادری منوژرم دیگر تلاقی و چهار هیبرید جدید بدست آمد. رقم پایا یکی از این چهار هیبرید است که طی سالهای 93-1389 در دو شرایط تنش و بدون تنش در آزمایشهای مقدماتی و نهایی از نظر صفات کمی و کیفی ارزیابی شد و نسبت به بقیه هیبریدها برتری داشت، بطوریکه در شرایط تنش خشکی، میانگین عملکرد ریشه رقم پایا برابر با 50/50 تن در هکتار بود که نسبت به رقم معمولی گدوک (50/36 تن در هکتار) برتر بود. همچنین میانگین مصرف آب رقم پایا در شرایط آبیاری متداول 15000 و در شرایط تنش خشکی حدود 9500 متر مکعب در هکتار با دور آبیاری دو برابر بود که بیانگر صرفهجویی در مصرف آب به مقدار 40-30 درصد است. نتایج آزمایشهای ترویجی در کرج، مشهد و شیروان نیز حاکی از برتری این رقم در شرایط تنش خشکی بود بطوریکه نسبت به رقم گدوک به ترتیب 17، 22 و 10 تن در هکتار افزایش عملکرد ریشه نشان داد.
https://rafhc.areeo.ac.ir/article_106541_80380156eea601be00fd754f34e096b9.pdf
2015-03-21
31
42
10.22092/rafhc.2015.106541
پایا
چغندرقند
تنش خشکی
رقم متحمل
گردهافشان
محمدرضا
اوراضیزاده
orazireza@yahoo.com
1
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
LEAD_AUTHOR
اباذر
رجبی
2
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
داریوش
فتحاله طالقانی
3
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
مسعود
احمدی
4
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
سعید
واحدی
sdvahedi@yahoo.com
5
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
محسن
آقاییزاده
6
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
سیدیعقوب
صادقیان مطهر
7
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
محمدعلی
چگینی
8
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
ولیاله
یوسفآبادی
9
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
سعید
صادقزاده حمایتی
10
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
محمد
عبدالهیان نوقانی
11
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
رحیم
محمدیان
12
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
محمدرضا
میرزایی
13
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
حسن
ابراهیمی کولائی
14
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
علی
جلیلیان
15
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
محمدرضا
فتحی
16
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
شهرام
خدادادی
17
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
عباس
نوروزی
18
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
مهرداد
رهنمائیان
19
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
1- امیدیتبریزیاح،احمدی م،شهسواری ج،کریمی س (1379) بررسی پایداری عملکرد دانه و روغن در چند رقم و لاین گلرنگ زمستانه. مجله نهال و بذر 16 (2): 145-130
1
2- رجبی ا (1390)تنشهای محیطی چغندرقند (شوری و خشکی) در ایران. گزارش نهایی مؤسسه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، 123/90 ، 70 صفحه
2
3- صادقیان مطهر س ی (1383) ارزیابی منابع ژنتیکی چغندرقند در شرایط تنش خشکی. گزارش نهایی مؤسسه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، 771/83، 62 صفحه
3
4- عبداللهیان نوقابی م، محمدیان ر (1385)بررسی رابطه پارامترهای مورفولوژیک با تحمل به خشکی در چغندرقند. گزارش نهایی مؤسسه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، 689/85، 70 صفحه
4
Fernandez GC (1991) Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. In:O.C.G.Kuo. (ed.). Adaptation of Food Crops to Temperature and Water Stress. Prov. Ann. Intn. Symp. Taiwan. 13-18. Asian.Veget. Res. Develop. Center publication. Pp. 257-270
5
Sadeghian SY, Fazli H, Taleghani DF, Mesbah M (2000) Genetic variation of drought stress in sugarbeet. J. Sugar Beet Res. 37: 55-77
6
ORIGINAL_ARTICLE
کارایی آب داغ در اخته کردن کاهو (Lactuca sativa L.)به منظور تولید بذر هیبرید
این آزمایش برای بررسی کارایی دما و زمانهای مختلف اعمال تیمار آب داغ در مراحل مختلف رشد زایشی بر اخته کردن فیزیکی کاهو در تولید بذور هیبرید انجام شد. برای اعمال تیمار، شاخههای جانبی از گلآذین را به مدت 20، 35، 50 و 65 ثانیه، یک بار در مرحله شکوفایی جوانه و یک بار در مرحله جوانه گل (دو روز قبل از شکوفایی) در آب با دو سطح دمایی 40 و 50 درجه سانتیگراد (آب داغ) و 25 درجه سانتیگراد به عنوان شاهد فرو برده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد دماهای مختلف آب تأثیر معنیداری بر درصد بذور هیبرید تشکیل شده داشت در حالیکه مرحله کاربرد آب داغ و اثرات متقابل آنها تأثیری بر درصد بذور هیبرید نداشت. بیشترین درصد بذور هیبرید (57/94 درصد) و گردههای نابارور (07/84 درصد) با کاربرد آب داغ 50 درجه سانتیگراد بدست آمد. استفاده از اخته کردن با آب داغ یک روش ساده و بدون نیاز به هزینه کارگری زیاد است و برای اصلاح کاهو قابل توصیه میباشد.
https://rafhc.areeo.ac.ir/article_106542_ab2fbe84a5a461a969baea1844fd9340.pdf
2015-03-21
43
51
10.22092/rafhc.2015.106542
جوانه گل
خودگشنی
دگرگشنی
رشد زایشی
صفات نشانگر
گردهافشانی
پیام
خطیب
1
دانشکده کشاوزی دانشگاه گیلان، رشت
AUTHOR
جمالعلی
الفتی
jamalaliolfati@gmail.com
2
دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت
LEAD_AUTHOR
یوسف
حمیداوغلی
3
دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت
AUTHOR
Bremer AH (1931) Einfluss der tageslange auf die wachstumsphasen des salats. Genetische untersuchungen. Gartenbauwiss 4: 469-483
1
Davey MR, Anthony P, Van Hooff P, Power JB, Lowe KC (2007) Biotechnology in agriculture and forestry. Transgenic crops iv, Springer Perlin Heidelberg, 470 p
2
De Vries IM (1990) Crossing experiments of lettuce cultivars and species (Lactuca sect. Lactuca, Compositae). Plant Sys. Evo. 171: 233-248
3
Deppe C (2000) Breed your own vegetable varieties: The gardener's & farmer's guide to plant breeding & seed saving. Chelsea green, Publishing 350 p
4
Durst CE (1930)Inheritance in lettuce. Illinois Agricultural Experiment State Bulletin. American Association for the Advancement of Science 356p
5
Eenink AH (1977)Induction of male sterility in lettuce (Lactuca sativa L.) by application of gibberellic acid: a technical note. Euphytica 26: 31-32
6
Eenink AH (1983) Preliminary results of research on storage and in vitro germination of lettuce pollen as an aid in lettuce breeding. Euphytica 32: 521-526
7
Ernst-Schwarzenbach M (1932) Zur genetik und fertilitat von Lactuca sativa L. und Chichorum endivia L. Archiv. Der Julius Klaus Stiftiung fur Verebungs for achung, Sozialanthropogie und Rassenhygiene 7: 1-35
8
Factfish (2012) Geography and agriculture: Crop Lettuce and chicory in Factfish. Retrieved March 29, 2014, from http:// www. factfish. com/ catalog /crop
9
Food and agriculture organization of the united nations (2012) Faostat: production crops in FAO. Retrieved March 29, 2014, from http://faostat.fao.org
10
George RAT (1999) Vegetable seed production. Wallingford, CAB Int. 122-135
11
Kandasamy MK, Kristen U (1989) Ultrastructural responses of tobacco pollen tubes to heat shock. Protoplasma 153: 104-110
12
Křístková E, Doležalová I, Lebeda A, Vinter V, Novotná A (2008) Description of morphological characters of lettuce (Lactuca sativa L.) genetic resources. Hort. Sci. 35 (3): 113-129
13
Lindqvist K (1958) Inheritance of lobed leaf from in Lactuca. Hereditas 44: 347-377.
14
Lindqvist K (1960) Inheritance studies in lettuce. Hereditas 46: 387-470
15
McGregor SE (1976) Insect pollination of cultivated crop plants. U.S. Department of Agriculture. 411 p
16
Mukasa Y, Suzuki T, Honda Y (2007) Emasculation of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) using hot water. Euphytica 156: 319-326
17
Nagata RT (1992) Clip and wash method of emasculation for lettuce. Hortscience 27 (8): 907-908
18
Nasrallah ME, Wallace DH (1967) Immunogenetics of self-incompatiblity in Brassica oleracea L. Heredity 22: 519-527
19
Oliver GW (1910) New methods of plant breeding. U.S. Bureau of plant Ind. Bul: 167 p
20
Otsuka J, Yamaguchi S, Chigira O, Kato K (2010) Application of hot water emasculation to (Acacia auriculiformis) for controlled pollination. J. Forest Res. 15: 210-216
21
Ryder EJ (1979) Leafly salad vegetables. Avi Publishing Company. pages 13-94
22
Shivanna KR, Linskens HF, Cresti M (1991) Responses of tobacco pollen to high humidity and heat stress: viability and germinability in vitro and in vivo. Sexual Plant Repr. 4: 104-109
23
Smith CW, Frederiksen RA (2000) Sorghum: origin, history, technology, and production. John Wiley & Sons, New York, United States. 825 pp
24
Thompson RC (1938) Genetic relations of some color factors in lettuce. U. S. Dept. Agr. Technical Bulletin No. 620
25
Thompson RC, Whitaker TW, Bohn GW, Horn C (1958) Natural cross-pollination in lettuce. Proc. Am. Soci. Hort. Sci. 72: 403-409
26
Tong L, Yoshida T (2008) Can hot-water emasculation be applied to artificial hybridization of indica-type cambodian rice? Plant Prod. Sci. 11: 132-133
27
Watts LE (1975) The response of various breeding lines of lettuce to beet western yellows virus. Ann. App. Bio. 81: 393
28
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین مناسبترین زمان برداشت و پوشش خوشه بر عملکرد کمی وکیفی خرمای رقم مجول در خوزستان
با توجه به عدم رسیدگی همزمان میوه روی خوشه، پوشش مناسب خوشه خرما به منظور کاهش اثر عوامل خسارتزا و تعیین مناسبترین زمان برداشت میوه خرمای رقم تجاری مجول، اهمیت زیادی در افزایش کمی و کیفی محصول دارد. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی به روش فاکتوریل با دو سطح پوشش و عدم پوشش خوشه و چهار سطح آغاز برداشت متوالی از زمان 25، 50 و 75 درصد رسیدگی میوهها روی خوشه و برداشت یکباره در100 درصد رسیدگی میوهها با چهار تکرار در سال 1393در مؤسسه تحقیقات خرما اجراء گردید. نتایج نشان داد که در تیمار پوشش خوشه بیشترین میزان خرمای درجه یک معادل 3/4 کیلوگرم به ازای هر خوشه و کمترین میزان خسارت آفات تولید گردید. همچنین میزان خرمای ترش شده در تیمار پوشش خوشه به دلیل تهویه نامناسب به صورت معنیداری بیشتر از تیمار خوشه بدون پوشش بود. تیمار شروع برداشت خرما نیز اثر معنیداری بر کیفیت خرمای تولیدی داشت. تیمار شروع برداشت پس از 25 درصد رسیدگی میوه با متوسط تولید 4/5 کیلوگرم خرما به ازای هر خوشه، بیشترین خرمای درجه یک و با تولید 58/0 و 54/0 کیلوگرم خرمای درجه دو و سه کمترین میزان خرمای بی کیفیت را تولید نمود. تأخیر در شروع برداشت به سبب رطوبت بالای هوا و حساسیت میوه، باعث کاهش معنیدار تولید خرمای درجه یک گردید. اثرات متقابل تیمارهای پوشش و زمان برداشت اختلاف معنیداری نداشت، به عبارتی نتایج اثرات متقابل شبیه اثرات ساده بود. در مجموع با توجه به بیشترین میزان تولید خرمای درجه یک و کمترین سطح خسارت، تیمار پوشش خوشه با شروع برداشت 25 درصد رسیدگی میوه نسبت به سایر تیمارها برتر و توصیه میگردد.
https://rafhc.areeo.ac.ir/article_106543_f02106131cf2d481138e23715186897d.pdf
2015-03-21
53
62
10.22092/rafhc.2015.106543
برداشت چند مرحلهای
خرما
خسارت
عبدالامیر
راهنما
abam_rah@yahoo.com
1
مؤسسه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری کشور، اهواز
LEAD_AUTHOR
مجید
امانی
2
مؤسسه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری کشور، اهواز
AUTHOR
1- راهنما ع ا ( 1393) تعیین نوع گرده و زمان گردهافشانی مناسب نخل خرما رقم مجول. نشریه علمی- ترویجی یافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی 3 (2): 136-127
1
2- راهنما ع ا، تراهی ع (1389) مجول درشترین میوه خرمای جهان. ماهنامه کشاورزی و صنعت، (2):32-30
2
3- رنجبریانب،صنایعی ع،بحرینیزاده م (1380) شناخت بازار و فرصتها و اهمیت آن در صادرات خرمای بوشهر، فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال نهم، 33: 204-185
3
4- شمشیریم ح، راحمی م (1377) اثر اتفن، کلرید سدیم و اسید استیک روی زودرسی و کیفیت خرمای مضافتی. مجله علوم کشاورزی ایران 2 (4): 785-777
4
5- مرتضویس م ح (1385) تغییرات فیزیکوشیمیایی در مراحل رشد و رسیدن میوه و تأثیر شرایط مختلف بستهبندی بر کیفیت و ماندگاری پس از برداشت خرما. رساله دکتری علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس
5
6- نجفیب(1377) بازاریابی خرما در استان فارس با تأکید بر صادرات مجموعه مقالات دومین گردهمایی اقتصاد کشاورزی ایران 18 تا 19 شهریورماه 1377 دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، ص284- 263
6
7. Coggins CWJ, Knapp JCF (1969) Growth and development and softening of the Deeglet Noor date fruit. Date Grower’s Institute Report 46: 11-14
7
8. Dowson VHW (1982) Date production and protection. Plant production and protection paper 35. United Nations Food & Agriculture Organization, Rome, Italy
8
9. Haas ARC, Bliss DE (1935) Growth and composition of Deglet Noor date in relation to water injury. Hilgardia 9: 295-344
9
10. Higazy MK, Ghayaty SHE, Makhton, FBA (1982) Effects of pollen type on fruit setting, yield and some physical fruit properties of some date varieties. Proceeding of the first symposium on the date palm held at King Feisal University. Al-Hassa, Saudi Arabia
10
11. Kader AA, Awad MH (2009) Harvesting and postharvest handing of dates. ICARDA, Aleppo, Syria.21 Pp
11
12. Karampour F, Pejman H (2007) Study on possible influence of pathogenic fungi on date bunch fading disorder in Iran. Proceedings of 3rd international date palm conference, Al- Ain University, UAE. Acta Horticulture, ISHS.736: 431-440
12
13. Lee YM, Kim CC (1992) Effect of plant growth regulators on the maturation of sweet persimmon. Hort. Abs. 9495
13
14. Lioyed FE (1910) Development and nutrition of the embryo, seed and carpel in the date phoenix dactylifera. Bot. Garden Ann. Rep. 21: 103-164
14
15. Mortazavi SMH, Arzani K, Barzegar M (2007) Effect of vacuum and modified atmosphere packaging on the postharvest quality and shelf Life of date fruits in Khalal Stage. Acta Hort. 736: 471-477
15
16. Nixon RW (1951) Fruit thinning experiment with Medjool and Barhee verities. Date Growers Institute Report. Pp: 4-17
16
17. Parycher SR (2009) Medjool dates one of the most expensive fruit in the world. Deputy Minister of Agriculture to improve plant productivity. Office of Fruits, 5 Pp
17
18. Rahnama AA, Torahy A (2010) The world's large Medjool date Fruit. J. Agri. Tech. 12: 30-32
18
19. Rygy GL (1946) Compositional changes in the date fruit during growth and ripening. U.S.D.A. Tech. Bull. 910-1051
19
20. Sawaya WN, Safi WM, Black LT, Mashadi AS, Al-Muhammad MM (1984) Physical and chemical characterisation of the major date varieties grown in Saudi Arabia. II. Sugars, tannins, vitamins A and C. J. Date Palm 2: 183-196
20
21. Sawaya WN, Al-Shalhat S, Al-Mohammad H (1983) Fruit growth and composition of Khudari, Sullaj and Sifri date cultivars grown in Saudi Arabia. Hort. Abstract. No. 3919
21
22. Sharples GC, Hilgeman RH (1950) Progress report. Effects of hormone spray application upon the development and ripening of date fruit. Date Grower’s Inst. Rep. 24:14
22
23. Sidhu JS (2006) Date fruits production and processing, pp. 391-419, in: Hui, Y.H. (ed). Handbook of Fruits and Fruit Processing. Blackwell Publishing, Ames, Iowa, USA
23
24. Zaid A, Arias-Jimenez EJ (1999) Date palm cultivation. Plant Production and Protection Paper: 156 United Nations Food & Agriculture Organization, Rome, Italy
24
ORIGINAL_ARTICLE
امکان افزایش تولید محصول گندم در دیمزارهای گرمسیری ایران
تولید گندم در مناطق دیم گرمسیر نقش مهمی در اقتصاد ایران داشته و دارای ظرفیت عظیمی در افزایش تولیدات کشاورزی است. گسترش استفاده از ارقام اصلاح شده گندم در مناطق عمدهای از دیمزارهای گرمسیری در دهه هشتاد نسبت به دهه هفتاد حدود 27 درصد افزایش تولید را به همراه داشته است. با این وجود، شکاف زیاد عملکرد در سطح مزارع زارعین در مقایسه با عملکرد ایستگاههای تحقیقات کشاورزی (98 تا 204 درصد)،نیازمند شناخت عوامل به وجود آورنده شکاف عملکرد و ارایه راهکارهای مناسب است. شواهد و تجربیات موجود نشان میدهد که عوامل مدیریتی، اطلاعات فنی و مدیریت زراعیضعیف کشاورزان، توان و آگاهیهای حرفهای کم مروجین، استمرار استفاده از ارقام بومی در برخی مناطق، پایین بودن سطح مکانیزاسیون، عدم انتقال یافتههای تحقیقاتی به مزارع زارعین، عدم نظارت و پیگیری مؤثر بر پیامدها و عواقب کاربرد نوآوریهای ارایه شده،کمبود ماشینآلات و ادوات، کوچک بودن و پراکندگی اراضی دیم در زمره عوامل اصلی محدود کننده عملکرد گندم دیم در شرایط موجود میباشند.بنابراین، افزایش تولید گندم مستلزم پذیرش ارقام اصلاح شده به همراه سایر فنآوریهای مورد توصیه است. این فنآوریهای مناسب، به تولیدات پایدار کشاورزی کمک نموده و آثار سوء عوامل محیطی را محدود مینماید، هر چند به فعلیت رساندن تمامی ظرفیتهای موجود امکانپذیر نبوده و مورد انتظار نیز نمیباشد.
https://rafhc.areeo.ac.ir/article_106544_be041661ef7479b2ea06cc1cf6dfb50a.pdf
2015-03-21
63
78
10.22092/rafhc.2015.106544
تولید پایدار کشاورزی
شکاف عملکرد
عوامل مدیریتی
گندم دیم
مناطق گرمسیر
محتشم
محمدی
mohtashammohammadi@yahoo.com
1
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
LEAD_AUTHOR
رحمتاله
کریمیزاده
2
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
عبدالعلی
غفاری
3
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، مراغه
AUTHOR
مظفر
روستایی
roustaii@yahoo.com
4
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
AUTHOR
1- اندرزیان ب (1393) تعیین پتانسیل عملکرد و آنالیز ریسک تولید گندم در مناطق دیمخیز استان خوزستان. انتشارات مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. 42 صفحه
1
2- حیاتی د (1374) تأثیر سازههای اجتماعی- اقتصادی و تولیدی-زراعی بر دانش فنی- دانش کشاورزی پایدار و پایداری نظام زراعی در بین گندمکاران استان فارس. پایان نامه کارشناسیارشد. دانشگاه شیراز. 129 صفحه
2
3- سازمان ملل (1379) وضعیت خشکی در جمهوری اسلامی ایران. تهران. ایران. 34 صفحه
3
4- سلطانی غ،نجفی ب(1362) اقتصاد کشاورزی. انتشارات مرکز نشر دانشگاهی. 153 صفحه
4
5- طاهر م. صادقی ا. (1376) عوامل متعدد تأثیرگرار بر تولید گندم در دیمزارهای ایران. مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. ایران. 13 صفحه
5
6- محمدی م (1377) برخی تدابیر اصلاحی جو دیم. انتشارات مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور. 51 صفحه
6
7- محمدی م (1380) اثر تنش گرما بر اجزای عملکرد دانه و شناسایی ژنوتیپهای متحمل گندم. نهال و بذر 17: 211 -200
7
8- محمدی م، مرادینژاد ب (1382) بررسی علل رکود نسبی عملکرد دانه غلات در دیمزارهای گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد. سازمان برنامه و بودجه استان کهگیلویه و بویراحمد. 180 صفحه
8
9- یعقوبینژاد م (1376) عوامل ارتباط دهندهتحقیق و ترویج کشاورزی. پایان نامه فوق لیسانس. دانشکده کشاورزی. دانشگاه تهران. 112 صفحه
9
10. Aggarwal PK, Hebbar KB, Venugopalan MV, Rani S, Bala A, Biswal A, Wani SP (2008) Quantification of yield gaps in rain fed rice, wheat, cotton and mustard in India. Global Theme on Agro-ecosystems Report no. 43. Patancheru 502 324, Andhra Pradesh, India: International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics. 36 p
10
11. Arnon I (1989) Agricultural research and technology transfer. London: Elsevier Science. Publishers LTD. 844 pp
11
12. Bhatia VS, Singh P, Wani SP, Chauhan GS, Rao AVR,Mishra AK, Srinivas K (2008) Analysis of potential yields and yield gaps of rainfed soybean in India using CROPGRO-Soybean model. Agric. Forest Meteoro 148: 1252-1265
12
13. Calvino P, Sadras V (2002) On-farm assessment of constraints to wheat yield in the south-eastern Pampas. Field Crops Res. 74: 1-11
13
14. Chatrath R, Mishra B, Ortiz Ferrara G, Singh SK, Joshi AK (2007) Challenges to wheat production in South Asia. Euphytica 157: 447-456
14
15. De Wit CT (1962)Potential photosynthesis of crop surfaces. Neth. J. Agric. Sci. 7: 141-149
15
16. Fischer RA (1985) Number of kernels in wheat crops and the influence of solar radiation and temperature. J. Agric. Sci. 105: 447-461.
16
17. Fischer RA, Byerlee D, Edmeades GO (2009) Can technology deliver on the yield challenge to2050? Expert meeting on how to feed the world in 2050 food and agriculture organization of the united nations economic and social development department. Rome, 24-26
17
18. French RJ, Schultz JE (1984) Water use efficiency of wheat in a mediterranean type environment. I. The relation between yield, water use and climate. Aust. J. Agric. Res. 35: 743-764
18
19. Hays DB, Do JH, Mason RE, Morgan G, Finlayson SA (2007) Heat stress induced ethylene production in developing wheat grains induces kernel abortion and increased maturation in a susceptible cultivar. Plant Sci. 172: 1113-1123
19
20. Hochman Z, Gobbett D, Holzworth D, McClelland T, Van Rees H, Marinoni O,Garcia JN, Horan H (2012) Quantifying yield gaps in rainfed cropping systems: A case atudy of wheat in Australia. Field Crops Res. 143: 65-75
20
21. Joshi AK, Chand R, Arun B, Singh RP, Ortiz R (2007) Breeding crops for reduced-tillage management in the intensive, rice-wheat systems of south Asia. Euphytica 153: 135-15
21
22. Kosina P, Reynolds MP, Dixon J Joshi A (2007) Stakeholder perception of wheat production constraint capacity building needs and research partenships in developing countries. Euphytica 157: 475-483
22
23. Lantican, MA, Pingali PL, Rajaram S (2003) Is research on marginal lands catching up? The case of unfavourable wheat growing environments. Agric. Econ. 29: 353-361
23
24. Lobell DB, Sibley A, Ortiz-Monasterio JI (2012) Extreme heat effects on wheat senescence in India nature climate change / advance online publication / www.nature.com/natureclimatechang
24
25. Lobell DB, Cassman KG, Christopher B (2009) Crop yield gap: their importance, magnitudes, and causes. Field. Ann. Rev. Environ. Resour. 34: 179-204
25
26. Mazid A, Bailey E, Jones M (1999) The effect of fertilizer use on rainfed barley: A case study from Syria , ICARDA. Aleppo. Syria. 28 pp
26
27. Mohammadi M, Karimizadeh R (2012) Insight into heat tolerance and grain yield improvement in wheat in warm rainfed regions of Iran. Crop Bree. J. 1(2): 56-62
27
28. Oliver Y, Robertson M (2013) Quantifying the spatial pattern of the yield gap within a farm in a low rainfall Mediterranean climate. Field Crops Res. 150: 29-41
28
29. Plaut Z, Butow BJ, Blumenthal CS, Wrigley CW (2004) Transport of dry matter into developing wheat kernels and its contribution to grain yield under post-anthesis water deficit and elevated temperature. Field Crops Res. 86: 185-198
29
30. Reynolds MP, Bourlag NE (2006) Applying innovations and new technologies for international collaboratice wheat improvement. J. Agric. Sci. 144: 95-110
30
31. Reynolds M, Skovmand B, Trethowan R,Pfeiffer W )1999( Evaluating a conceptual model for drought tolerance. Wheat program. CIMMYT. Mexico. 49-54
31
32. Sayre KD (2002) Management of irrigated wheat. In: Curtis BC, Rajaram S, Gomez Macpherson H (eds.) Bread wheat: improvement and production. Food and Agriculture Organization, Rome, Italy, pp 395-406
32
33. Sharma RC, Duveiller E, Ortiz-Ferrara G )2007( Progress and challenge towards reducing wheat spot blotch threat in the eastern gangetic plains of south Asia: is climate change already taking its toll? Field Crops Res 103: 109-118
33
34. Singh P, Aggarwal PK, Bhatia VS, Murty MVR, Pala M, Oweis T, Benli B, Rao KPC, Wani SP (2009) Yield gap analysis: modelling of achievable yields at farm level. In: Suhas P, Wani, Johan R, Theib O (eds.). Rainfed Agriculture: unlocking the potential. CABI Head Office. Oxfordshire OX10 8DE. U.K
34
35. Slafer GA, Araus JL (2007) Physiological traits for improving wheat yield under a wide range of conditions. In: Spiertz JHJ, Struik PC, van Laar HH. Scale and Complexity in Plant Systems Research: Gene-Plant-Crop Relations. Springer, Dordrecht. pp. 145-154.
35
36. Trethowan RM, Ginkel MV, Rajaram S (2002) Progress in breeding for yield and adaptation in global drought affected environments. Crop Sci. 42: 1441-1446
36
37. Van Ittersum MK, Cassman KG, Grassini P, Wolf J, Tittonell P, Hochman Z (2013) Yield gap analysis with local to global relevance-a review. Field Crops, 143: 4-17
37
38. Worland A, Snape JW (2001) Genetic basis of worldwide wheat varietal improvement. In:Bonjean AP, Angus WJ (ed.) The World Wheat Book: A History of Wheat Breeding. Lavoisier Publishing, rue Lavoisier, Paris. pp. 59-100
38