@article { author = {madani, babak and boroujerdnia, maryam}, title = {Postharvest physiology of papaya}, journal = {Research Achievements for Field and Horticulture Crops}, volume = {8}, number = {1}, pages = {106-115}, year = {2019}, publisher = {Seed and Plant Improvement Institute}, issn = {2322-4096}, eissn = {2423-4877}, doi = {10.22092/rafhc.2019.122311.1148}, abstract = {Papaya is one of the most important commercial fruits in many tropical regions of the world. The fruit is a rich source of vitamins, minerals and dietary antioxidants and can be used as afresh or processed fruit. This product is climacteric and has short postharvest life and susceptibilities to physical damage, water loss, chilling injury, diseases and pests. Maintenance of papaya fruit quality depends on orchard management, harvesting practices, packing operations, postharvest treatments, temperature management, and transportation and storage conditions. Harvest maturity in papaya is a critical factor that determines fruit quality, shelf life, storage potential at low temperature, and susceptibility to mechanical injuries and diseases. Postharvest storage life of papaya increases with suitable packaging storage and pre-harvest and post-harvest treatments like heat treatment, calcium, and irradiation. This paper reviewed effective factors in the quality of fruit and post-harvest issues of fruit including biochemical changes and post-harvest diseases as well as appropriate methods to maintain the quality of this product.}, keywords = {Papaya,postharvest,Pre-harvest,fruit quality}, title_fa = {فیزیولوژی پس از برداشت پاپایا}, abstract_fa = {پاپایا یکی از میوه‌های تجاری مهم در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان است. این میوه سرشار از ویتامین‌ها، عناصر معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های ضروری بوده و به صورت یک میوه تازه‌خوری یا فرآوری شده استفاده می‌شود. این محصول فرازگرا بوده و دارای عمر پس از برداشت پایین و حساسیت بالا نسبت به آسیب‌های فیزیکی، از دست دادن آب، صدمه سرمازدگی، بیماری‌ها و آفات می‌باشد.حفظ کیفیت میوه پاپایا به مدیریت باغ، شیوه‌های برداشت، عملیات بسته‌بندی، تیمارهای پس از برداشت، مدیریت دما و شرایط حمل و نقل و انبار بستگی دارد. بلوغ میوه پاپایا در مرحله برداشت، فاکتور اصلی در کیفیت میوه، عمرماندگاری، پتانسیل انبارداری در دمای پائین و حساسیت به صدمات مکانیکی و بیماری‌ها می‌باشد. طول عمرانباری پاپایا با بسته‌بندی و انبارداری مناسب و تیمارهای قبل از برداشت و پس از برداشت همانند گرما، ترکیبات کلسیم و اشعه افزایش می‌یابد. این مقاله به فاکتورهای مؤثر در کیفیت میوه و مسائل پس از برداشت این محصول شامل تغییرات بیوشیمیایی، بیماری‌های پس از برداشت و راهکارهای موثر در افزایش کیفیت آن پرداخته است.}, keywords_fa = {پاپایا,پس از برداشت,قبل از برداشت,کیفیت میوه}, url = {https://rafhc.areeo.ac.ir/article_120502.html}, eprint = {https://rafhc.areeo.ac.ir/article_120502_1a9af32924807a558c6a1f07da3e72ac.pdf} }